Societatea Studenților Mediciniști Iași (SSMI) respinge acuzațiile Ligii Studenților din Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași (intitulată LS Iași), care dezinformează grav publicul larg cu privire la desfășurarea alegerilor studenților reprezentanți în structurile de conducere ale Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași. E de remarcat interesul acordat de către această ligă, care reprezintă ipotetic interesele studenților din altă universitate, asupra activităților întreprinse în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, însă informațiile complet eronate nu pot decât să sublinieze o încercare nejustificată și nefondată de a aduce un prejudiciu de imagine atât societății menționate, cât și universității.
Alegerile studenților reprezentanți în structurile de conducere ale Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași s-au desfășurat în perioada 16-28 noiembrie 2019, fiind organizate de către Comitetul Studenţesc de Organizare a Alegerilor (C.S.O.A.), format din Vlad-Mihail Aruxandei, Alexandra Rusu, reprezentanți ai Societății Studenților Mediciniști Iași și Miruna-Ioana Ungureanu, student reprezentant în Consiliul Facultății, conform regulamentului în vigoare.
Calendarul alegerilor a fost următorul:
- duminică, 3 noiembrie 2019: anunțarea perioadei de depunere a candidaturilor (4-8 noiembrie 2019) și a regulamentului de desfășurare a alegerilor;
- sâmbătă, 9 noiembrie 2019: validarea, afișarea candidaturilor și anunțarea detaliilor aferente desfășurării turului I;
- sâmbătă, 16 noiembrie 2019: desfășurarea turului I;
- duminică, 17 noiembrie 2019: afișarea rezultatelor turului I și anunțarea noii perioade de depunere a candidaturilor pentru pozițiile neocupate/nevalidate (17-20 noiembrie 2019) și a detaliilor aferente desfășurării turului II;
- miercuri, 20 noiembrie 2019: validarea candidaturilor pentru turul II;
- joi, 21 noiembrie 2019: afișarea candidaților turului II;
- vineri, 22 noiembrie 2019: desfășurarea turului II;
- sâmbătă, 23 noiembrie 2019: afișarea rezultatelor turului II și anunțarea noii perioade de depunere a candidaturilor pentru pozițiile nevalidate (23-26 noiembrie 2019);
- marți, 26 noiembrie 2019: validarea candidaturilor pentru turul III;
- joi, 28 noiembrie 2019: desfășurarea turului III.
Acesta a respectat în totalitate fiecare prevedere din cadrul “Regulamentului de reprezentare, organizare și funcționare a organizațiilor studențești și de desfășurare a activităților extracurriculare”, astfel: Art. 5. (10) – “…Candidaturile pentru fiecare funcție, pe fiecare an de studiu, vor fi făcute publice și afișate la loc vizibil cu minim 5 zile lucrătoare înainte de data scrutinului”; Art. 5. (13) – “…Dacă nu este asigurată condiția de cvorum (50%+1 din numărul studenților anului respectiv), alegerile se vor reprograma la o dată ulterioară, dar nu mai devreme de 3 zile lucrătoare și nu mai târziu de 5 zile lucrătoare” ; Art. 5. (14) – “…Noua dată și locație a alegerilor pentru al doilea tur de scrutin vor fi anunțate cu minim 3 zile lucrătoare înainte”; Art. 5. (16) – “…Rezultatele pentru fiecare tur de scrutin trebuie afișate după maxim o zi de la data alegerilor.”
LS menționează că, în cazul acestor alegeri, ,,au fost falsificate zeci de buletine de vot, pentru a acoperi în mod fictiv eliminarea celor 5 candidați”, fapt care contravine complet realității susținute direct de procesele verbale și listele de prezență ale alegerilor desfășurate. Aceștia mai dezinformează, afirmând că numărarea voturilor a avut loc ,,cu participarea unui număr larg de membri ai organizației, însă fără participarea observatorilor sau a candidaților”.
Conform Art. 5 (19), din regulamentul vizat, ,,…studentul care candidează nu poate să facă parte din C.S.O.A., dar are dreptul de a delega un coleg observator în C.S.O.A. Candidaţii nu au dreptul de a fi prezenţi în sala de vot, pe parcursul desfăşurării alegerilor, cu excepţia momentului exercitării propriului drept de vot.” Dreptul nu le-a fost încălcat, unul dintre candidați, student în anul V, delegând încă de la începutul procesului alegerilor un student observator, care a fost prezent la fiecare etapă a acestora. Ceilalți candidați nu și-au exprimat intenția de a delega un student observator în cadrul C.S.O.A.
De asemenea, Liga Studenților (LS Iași) acuză în mod incorect faptul că Regulamentul de reprezentare, organizare și funcționare a organizațiilor studențești și de desfășurare a activităților extracurriculare, ,,încalcă în nenumărare rânduri, în mod flagrant, dreptul studenților de a-și alege reprezentanții prin vot universal, direct și secret, precum și libertatea acestora de asociere în cadrul instituțiilor de învățământ superior, garantate de Legea Educației Naționale nr. 1/2011 și de Constituția României”.
Dorim să facem referire, în acest sens, la următoarele două articole din regulamentul vizat, care contrazic în totalitate afirmațiile false ale reprezentanților LS Iași:
Art. 7. Reprezentanţii studenţilor în C.F. şi S.U. sunt aleşi anual, prin vot universal, direct şi secret de către studenţii facultăţilor.
Art. 17. – (1) Dreptul de a alege studenţii reprezentanţi în C.F. si S.U. sau de a fi ales ca student reprezentant în C.F. si S.U. aparţine tuturor studenţilor care urmează cursurile unei facultăţi din cadrul Universității de Medicină si Farmacie “Grigore T.Popa” din Iasi şi nu poate fi limitat din motiv de vârstă, medie, an de studiu, profil, regim de taxare, număr de restanţe sau oricare alt criteriu.
Având în vedere faptul că niciunul dintre candidații anului III pentru poziția de student reprezentant în Senatul Universității nu a fost validat în niciunul dintre tururi, a fost permisă depunerea de noi candidaturi pentru poziția în cauză, respectându-se astfel dreptul fiecărui student de a fi ales.
Regulamentul de reprezentare, organizare și funcționare a organizațiilor studențești și de desfășurare a activităților extracurriculare a fost conceput pornind de la prevederile OMECTS nr. 3666/2012 privind aprobarea Codului drepturilor și obligațiilor studenților, respectiv a Legii educației naționale nr. 1.2011, respectându-se nu doar principiile prevăzute în aceste acte menționate, ci și prevederile explicite referitoare la desfășurarea procesului electiv al studenților.
În final, am dori să mai punctăm faptul că SSMI este o asociație studențească apolitică, al cărei scop este apărarea drepturilor și intereselor studenților Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa”, precum și asigurarea cadrului specific pentru desfășurarea activităților socio-profesionale. De asemenea, aceasta reunește prin liberă adeziune studenții din cadrul instituției, fără a face discriminări legate de convingeri politice, sex, vârstă, religie sau legate de gradul pregătirii profesionale sau de naționalitate.
Înțelegem tensiunile existente având în vedere numărul mare de candidați pentru pozițiile vizate și emoțiile aferente acestui proces electoral, însă Societatea Studenților Mediciniști Iași este imparțială, obiectivă și își asumă desfășurarea corectă a alegerilor.