Initiativa Orfelinatelor

Orphanage Initiative România este un program internațional de voluntariat inițiat de IFMSA și susținut național de către FASMR, în 5 centre din România: București, Iași, Craiova, Oradea, Timișoara și Cluj-Napoca. Misiunea noastră este de a realiza o mai bună integrare socială a copiilor din Centrele de Plasament. Prin interacțiunea cu studenții, ne propunem să le dezvoltăm capacitatea de a stabili un contact pozitiv cu persoanele din jur, să susținem și să încurajăm atât activitățile artistice, de creație, cât și cele educaționale, să îi învățăm deprinderi noi și bineînțeles, să le oferim sfaturi pentru o igienă și o alimentație corespunzătoare. Obiectivul final urmărit este stabilirea unei relații de prietenie bazată pe încredere și afecțiune pentru a putea suplini “golurile” emoționale ale copiilor și pentru ca aceștia să se poată folosi de sprijinul nostru pentru o dezvoltare emoțională și intelectuală armonioasă.

Activitatea Departamentului Inițiativa Orfelinatelor se desfășoară pe parcursul anului universitar cât și în perioada vacanței de vară. Aceasta constă în vizite regulate la Centrul de Plasament din Bogdănești, cu un accent deosebit pe Sărbătorile de Crăciun, de Mărțișor, Paști, 1 Iunie

Activitați din cadrul acestui proiect:

Balul Iernii este un spectacol susținut anual în perioada Sărbătorilor de Iarnă în care dorim să le aducem un zâmbet pe buze copiilor din Centrul de Plasament Bogdănești. Aceștia participă pasiv ca spectatori la concerte de colinde, muzică ușoară și clasică, de dans dar se implică și activ, urcând pe scenă și demonstrând deprinderile lor artistice, încurajați de aplauzele noastre. Cu toate acestea , Balul Iernii este și un eveniment caritabil, astfel încât participanții pot contribui la îmbogățirea tolbei cu jucării a Moșului pentru copiii din Centrul de Plasament.

Vine Moșu`! este în strânsă legătură cu Balul Iernii deoarece cu fondurile adunate le facem o vizită copiilor din Centrul de Plasament în apropierea Crăciunului și le oferim cadouri într-o atmosferă caldă de voie-bună , de poezii și colinde.

Un Mărțișor Special este un proiect ce se desfășoară odată cu sosirea primăverii și constă în confecționarea de mărtișoare împreună cu micuții de la Centrul de Plasament. Studenții voluntari se bucură împreună cu cei mici, îi ajută în realizarea felicitărilor și mărțișoarelor dar au și ocazia de a împărtăși bucuria Mărțișorului și cu bătrânii de la Căminul a€œSf. Împărați Constantin și Elena”, deoarece toate mărțișoarele le sunt oferite cadou acestora. Astfel realizăm o apropriere nepot-bunic de care ambele părți duc lipsă.

Vine Iepurașul este un alt proiect care se desfășoară în timpul Sărbătorilor de Paști în care dorim să ne bucurăm alături de copiii de la Centrul de Plasament și să le oferim cadouri de la iepuraș.

1 Iunie este cea mai importantă sărbătoare pentru cei mici și nu vrem să ratăm ocazia de a fi împreună cu ei. Astfel le pregătim multe activități distractive, concursuri sportive, artistice, de dans și concursuri de desene pe asfalt. Câștigătorii sunt răsplătiți cu diplome de merit și sunt felicitați de către studenții mediciniști.

Orphanage Exchange Program este a doua parte din cadrul activității anuale a Departamentului Inițiativa Orfelinatelor și se desfășoară în vacanța de vară timp de săptămâni. Studenții străini înscriși în acest proiect pot veni într-unul din cele 5 centre din țară pentru a li se alătura studenților mediciniști în activitatea pe care aceștia o duc în cadrul Centrului de Plasament. Este o ocazie foarte bună pentru copii de a-și dezvolta capacitățile de comunicare, de a înfrânge bariera lingvistică , de a beneficia de un schimb intercultural și de a-și face noi prieteni. Studenții străini aduc un plus de stimulare în acțiunile desfășurate împreună cu noi , deoarece îi motivează pe cei mici să caute modalități ingenioase de comunicare, care să le înlocuiască pe cele verbale. Acest lucru se realizează prin implicarea de ambele părți în activități în special sportive deoarece spiritul de echipă este recunoscut pentru stabilirea unor legături puternice între jucători. Bineînțeles, cu toții știm că arta este o limbă vorbită de toți deci încurajăm activitățile de creație . Beneficiind de cunoștințele studenților străini îi putem învăța pe copii jocuri specifice țării de unde provin. În ansamblu, acest program derulat împreună cu voluntarii străini este o încununare a eforturilor noastre de realizare a unui viitor mai bun pentru copii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *