Departamentul de Schimb Profesional/Departamentul de Schimb pe Cercetare (SCOPE/SCORE)

SCOPE/SCORE

 

Activitatea departamentelor SCOPE & SCORE se învârte în principal în jurul… lumii. Societatea Studenților Mediciniști Iași face parte din Federația Internațională a Asociațiilor Studenților la Medicină (IFMSA) care include momentan 127 de organizații din 119 țări. IFMSA a fost fondată în anul 1951 într-un context postbelic, în încercarea de a crește colaborările la nivel global între studenții la medicină. Primul departament creat a fost cel al schimburilor de experiență internaționale. În prezent, peste 13.000 de studenți la medicină la nivel global au șansa de a se dezvolta, timp de o lună, pe toate planurile:

 • Academic – prin practicarea cunoștințelor teoretice într-un spital sau centru de cercetare din Europa, Asia, Africa, Australia, America de Nord sau America de Sud;
 • Psihologic – într-o comunitate care are un alt fond cultural, studentul va cunoaște îndeaproape obiceiurile și filosofiile de viață ale locuitorilor regiunii în care va fi plasat;
 • Social – trăind pentru o lună într-o țară care are un grad de dezvoltare diferit de al României, și implicit un stil de viață diferit al locuitorilor;
 • Spiritual – studenții care participă în aceste schimburi își lărgesc perspectivele asupra vieții trăind in mijlocul unei populații care are un alt nivel de religiozitate sau moduri diferite de a răspunde la întrebările primordiale.

Aceste schimburi de experiență pot fi de două tipuri:

 1. Practică în clinică: studenților li se atribuie un mentor care comunică fluent în limba engleză și timp de o lună, 6-8 ore pe zi, urmăresc operații, merg la vizite, fac examinări ale pacienților și în general urmăresc medicul în toată activitatea sa. Departamentul responsabil de aceste schimburi este intitulat SCOPE (Standing Committee on Professional Exchange).
 2. Practică în cercetare: studentului i se atribuie și în acest caz un mentor și îl urmează timp de o lună în cadrul proiectului de cercetare în care acesta este implicat. Pentru student acest schimb de experiență îi oferă de multe ori pentru prima oară ocazia de a lucra într-o echipă de cercetători, de a se familiariza cu metodologia cercetării și de a observa și practica diverse tehnici de laborator. Departamentul responsabil în acest caz este intitulat SCORE (Standing Comittee on Research Exchange).

În majoritatea lunilor din timpul anului, studenți din țări de pe toate continentele vin în schimb de experiență la Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa”, iar la rândul nostru oferim ocazia studenților acestei universități de a merge într-o altă țară pentru a face practică clinică sau pe cercetare prin organizarea unui concurs de dosare. Selecția studenților universității noastre se face de obicei în perioada noiembrie – decembrie a fiecărui an universitar, în funcție de mai multe criterii:

 • Notele din anii precedenți
 • Nivelul de limbă engleză
 • Activitatea de voluntariat a acestora în cadrul Societății Studenților Mediciniști Iași
 • Activitatea de cercetare și publicațiile naționale și internaționale
 • Participarea acestora la congrese medicale naționale sau internaționale

În cadrul acitivităților din cadrul SSMI, punem accentul pe activitatea ca persoană de contact pentru studenții care vin la noi de-a lungul anului. Atribuțiunile unei persoane de contact includ (toate sunt opționale și depind de preferințele studentului):

 • Preluarea studentului de la aeroport/ gară/ stație de autobuz,
 • Însoțirea studentului în prima zi de practică în departamentul în care își va desfășura activitatea timp de o lună,
 • Dezvăluirea, ca ambasador al țării și universității noastre, a culturii românești prin vizite la diverse muzee, monumente, baruri, restaurante cu specific local, petreceri, etc.,
 • Asigurarea că certificatul este semnat la finalul lunii de mentorul studentului venit în exchange.

Pentru mai multe informații legate de experiențele studenților care au fost plecați în astfel de schimburi în trecut, urmăriți pagina de facebook și site-ul SSMI.

DOCUMENTE BURSE

PROIECTE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *