Departamentul de Sănătate Publică (SCOPH)

 

SCOPHDepartamentul de Sănătate Publică atrage numeroși studenți, prin caracterul foarte apropiat de profesia de medic al proiectelor. Un medic își petrece o mare parte a timpului educându-și pacienții. Acesta este și scopul departamentului nostru: de a informa, de a educa comunitatea cu privire la diferite probleme de sănătate publică, fiind bine știut că este mult mai ușor să previi decât să tratezi.

Studentul medicinist se poate familiariza în cadrul acestui departament cu abilități care îi vor fi extrem de utile în profesia sa: să fie responsabil și implicat în viață comunității, să poată explica într-un limbaj obișnuit probleme medicale complexe pacienților cu diferite posibilități de înțelegere, să fie credibil în promovarea unui stil de viață sănătos.

Proiectele vizează toate categoriile de vârstă și au caracter local, național sau/și internațional. Dintre proiectele locale, organizate doar în SSMI amintim: “Educație pentru o alimentație sănătoasă” prin care insistăm pe importanța unei alimentații sănătoase într-o perioadă vulnerabilă: adolescența; “5 Minute pentru sănătate” proiect prin care monitorizăm o serie de factori de risc din populația generală oferind tuturor participanților fructe și recomandări personalizate.

Printre proiectele derulate și în alte centre universitare se află: “Micii Sanitari” proiect realizat pe durata a 2 luni, perioadă în care predăm noțiuni de anatomie, protecția mediului, prim ajutor, igienă și nutriție copiilor și ne străduim să facem față celor mai neașteptate întrebări. Proiectul se finalizează cu etapa națională, la munte, copiii noștri aflându-se în fiecare an pe podium. “Donează Sânge! Fii Erou!” este o campanie ce accentuează dubla valență a donării de sânge: acțiune umanitară care insistă pe responsabilizarea populației generale în legătură cu donarea de sânge.

Proiectele organizate cu ocazia unor zile internaționale (“Ziua Internațională a Inimii”,” Ziua Diabeticului”, “Ziua de Luptă Împotriva Tuberculozei”,” Ziua Rinichiului”,” Ziua anti-tutun”) au ca scop accentuarea importanței prevenirii factorilor de risc printr-o serie de activități specifice; distribuim flyer-e, organizăm conferințe, mergem în localități din județ și ne afiliem clinicilor de profil în vederea obținerii unor gratuități.

Prin multitudinea activităților organizate, pe tot parcursul anului există proiecte în derulare, în paralel uneori, toate aducându-și contribuția în ameliorarea calitătii vieții și stării de sănătate a populației.

Proiectele noastre se desfășoară în colaborare cu Direcția pentru Sănătate Publică, Inspectoratul Școlar Județean și alte instituții de același gen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *