Alegeri Coordonatori proiecte (2017-2018)

Dragi colegi,

Societatea Studenților Medicinişti din Iaşi își alege coordonatorii pentru toate proiectele de pe următoarele departamente:

SCOME – Standing Committee On Medical Education
SCOPH – Standing Committee On Public Health
SCORA – Standing Committee On Reproductive Health and AIDS
SCORP – Standing Committee On Human Rights and Peace
SCOPE/SCORE – Standing Committee On Professional Exchange/Standing Committee On Research Exchange

Toate candidaturile vor fi trimise pe adresa de e-mail: secretargeneral@ssmi.ro si trebuie să conțină CV, scrisoare de intenție și plan managerial.

Vă asteptăm să aplicați în număr cât mai mare până la data de 8 Noiembrie 2017, ora 23:59.

Mult succes!

1.Simularea de admitere

2.Simularea de rezidențiat

Simulările își propun să vină în ajutorul elevilor de liceu dornici să devină studenți la UMF (în cazul simulării de admitere) și în ajutorul studenților din ani terminali care urmează să susțină examenul de rezidențiat la finalul celor 6 ani de studiu. Ambele simulări se desfășoară întocmai examenelor, conturându-le participanților o imagine cât mai reală despre nivelul de dificultate al întrebărilor, încadrarea în timp și metoda de corectare.

3.Zilele educației medicale (ZEM)

Reprezintă o manifestare adresată studenților de la Facultatea de Medicină Generală din Iași. Prin publicul țintă propus, acest proiect dorește motivarea, informarea și satisfacerea nevoilor profesionale ale studenților, prin organizarea de workshop-uri și conferințe pe domenii medicale diverse.

4.TransMed

TransMed este un proiect transnațional între universitățile de medicină din București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Oradea, Brașov, Tg.Mureș, Timișoara, Sibiu și Chișinău ce presupune un schimb de studenți pe o perioadă de o săptămână. În această perioadă, studenții participă la cursuri și stagii împreună cu studenții facultății pentru care au optat. Studenții au ocazia unei experiențe personale într-un alt mediu universitar și de asemenea pot vizita orașul și regiunea în care este situată universitatea.

5.Limbajul Semnelor

Prin întâlnirile săptămânale, cursurile propun însușirea semnelor care le vor veni în ajutor în susținerea unui dialog cu posibilii viitori pacienți cu deficiențe auditive.

6.Tutore pentru noua generație

Acest proiect își propune să vină în sprijinul bobocilor de la Facultatea de Medicină Generală, fiecărei grupe din anul I fiindu-i atribuită un student din an mai mare, dornic să facă schimb de informații și să îi ajute pe cei mai mici să se integreze în mediul universitar. Acest program organizează workshop-uri, conferințe, traininguri pentru a contribui la dezvoltarea medicală și personală a participanților.

7.Târgul de oase si cărți

8.Med Quiz

9.Mordor

“Medical Oratory Rhetoric and Debate ORganization” își propune să antreneze studenții la dezbateri academice pe subiecte medicale. Ședințele de training vor fi urmate de dezbateri pe diverse teme din domeniul medical, alături de un cadru didactic.

10.Workshop-uri

Departamentul de Educație Medicală promovează educarea studenților într-un mod practic și cum ar fi mai potrivită aceasta decât prin organizarea unor workshop-uri ce permit îmbinarea noțiunilor teoretice cu cele practice, dând ocazia fiecărui participant să-și aprofundeze cunoștințele și în același timp, să își exerseze îndemânarea.

1.Micii sanitari

Proiectul se adresează copiilor din ciclul primar de învățământ. Pe parcursul proiectului, copiii de la școlile implicate vor învăța noțiuni de anatomie și fiziologie, vor învăța ce înseamnă o alimentație echilibrată, cum să aibă o igienă corectă, cum să se implice în comunitate și cel mai important vor învăța măsuri de prim ajutor. Voluntarii implicați vor merge timp de 6 săptămâni la o clasă, unde pe lângă faptul că își vor exersa abilitățile didactice, își vor face noi prieteni și se vor distra pe cinste. După cele 6 săptămâni va avea loc etapa locală, iar după ce se vor alege cei mai buni copii se va pleca la etapa națională. Un proiect în care merită să te implici fără doar și poate!

2.Doneaza sânge, fii erou

Proiectul de adresează întregii populații, de la cei mai tineri, la cei mai în vârstă și presupune promovarea prin campanii, prin mass-media și prin voluntari a unui act de eroism: donarea de sânge. Donarea de sânge este o problemă reală în zilele noastre și trebuie să facem tot posibilul ca oamenii să înțeleagă cât de important este acest gest. 400 de ml pot face diferența, 400 de ml pot salva o viață.

3.Road Safety

Un proiect plin de dinamism și impact, aduce în prim plan intervențiile și măsurile de prim ajutor care se iau în caz de accident rutier. Proiectul presupune simularea unui accident rutier, cu intervenția în timp util a echipajelor SMURD și Poliție Rutieră. Proiectul promovează conducerea preventivă, atenția sporită și se adresează întregii populații.

4.Educatie pentru alimentație sănătoasă (EPAS)

Presupune o serie de manifestări care promovează un stil de viață echilibrat și o alimentație sănătoasă, Proiectul presupune semnalarea problemelor survenite în lipsa unui stil de viață echilibrat, precum obezitatea. Proiectul se adresează cu precădere populației tinere, însă include și populația matură pentru a preveni o serie de boli: diabet, boli cardiovasculare etc.

5.Cinci minute pentru sănătate

Este un proiect local desfășurat în cadrul celei mai așteptate sesiuni “FEstudIS”. Studenții implicați calculează indice de masă corporală, iau tensiuni, oferă fructe și sfaturi individualizate persoanelor aflate în zona Casei de Cultură a Studenților pe durata desfășurării proiectului.

6.Ziua internațională a inimii

7.Ziua internațională a diabetului

Ziua Mondială a Diabetului are loc în fiecare an în data de 14 noiembrie, la iniţiativa Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF), cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Această zi este marcată la nivel internaţional de către toate asociaţiile membre ale IDF, de furnizorii de servicii de sănătate, cât şi de persoanele afectate de diabet, fiind cea mai mare campanie mondială de informare asupra diabetului. În fiecare an, Ziua Mondială a Diabetului se concentrează pe o temă aparte. Din 2009 încoace, tema este prevenirea diabetului şi educarea cu privire la acesta, scopul acestui eveniment fiind să ofere o mai bună informare persoanelor care suferă de diabet, reprezentând şi o manieră de implicare şi de informare a publicului, în general.

8.Ziua internațională anti-tutun

Proiectul se adresează în special fumătorilor, dar și nefumătorilor, populației cu risc și mai ales tinerilor. Anual încercăm să aducem în prim plan efectele pe care le aduce fumatul pe termen lung,  să mergem prin școli și licee, unde să le vorbim tinerilor despre riscurile la care se expun și ce dezavantaje aduce fumatul.

9.Ziua internațională a rinichiului

Prin intermediul acestei zile, Societatea Internațională de Nefrologie intenționează să atragă atenția asupra bolilor specifice rinichilor, celor mai recente metode de tratament, măsurilor preventive și evoluției bolilor de rinichi în lume.

10.Ziua internațională de luptă împotriva tuberculozei

11.Teddy bear hospital

Teddy Bear Hospital a fost creat pentru copiii de grădiniță, cu vârste cuprinse între 3 și 6 ani, în scopul de a-i familiariza cu ceea ce presupune actul medical, astfel încât vizita la medic să nu le mai inspire teamă. Proiectul își propune să-și realizeze obiectivul prin diverse jocuri și activități care să-i determine pe cei mici să înțeleagă că medicii sunt defapt niște super eroi. Voluntarii merg la grădinițe, unde petrec timp cu cei mici, ajung să îi cunoască și să le înțeleagă fricile. Copilașii sunt cântăriți și măsurați, li se vor oferi recompense și vor vindeca jucăriile cu grijă și un zâmbet mare.

12.Promenada inimii

Este un eveniment la care sunt aşteptaţi atât pacienţii cardiaci, cât şi ieşenii sănătoşi. Cardiacii pot afla de la specialişti cât de importantă este activitatea fizică şi cum se efectuează corect. Iar ieşenii care se consideră sănătoşi, în urma unei banale examinări – măsurarea tensiunii arteriale de către medicii şi studenţii care vor participa la eveniment  – pot afla de fapt că au probleme cardiovasculare. Evenimentul îşi propune să conştientizeze populaţia oraşului despre riscurile cardiovasculare şi despre nevoia de a face mişcare. Pentru aceasta se va amenaja  un traseu accesibil, pe o lungime de aproximativ 1 km, pe care ieşenii sunt invitaţi să facă mişcare. La întoarcere, se va organiza şi un cros, participanţii beneficiind la final de premii din partea sponsorilor, iar studenţii din Societatea Studenţilor Medicinişti Iaşi şi medici rezidenţi vor lua tensiunea arterială, vor împărţi materiale de promovare al regimului de viaţă sănătos şi vor da sfaturi celor interesaţi. 

13.Mental Health

Este un proiect ce vine în întâmpinarea cerinţelor societăţii moderne şi anume paleta de boli psihice ce se instalează insidios datorită ritmului cotidian şi care reprezintă o reală ameninţare asupra integrităţii persoanei şi a celor din jur. Acest proiect urmăreşte schimbarea viziunii asupra problemelor cu care se confruntă o persoană prin aducerea în lumină a factorilor protectivi: abilitatea de a coopera cu stresul, sentimentul de putere şi controlul respectului de sine.

14.Smile X

Proiectul “Smile X – Un zâmbet pentru copii” își propune ca scop dezvoltarea laturii sociale din viața copiilor aflați în spitale, centre de zi, grădinițe sau case de copii. Totodată, acest proiect pune accentul atât pe dezvoltarea comunicării non-verbale a copiilor prin mimă, muzică, jocuri și limbajul corpului dezvoltând astfel interesul celor mici în aceste arii, cât și pe mai bună înțelegere a statutului de pacienți a copiilor de către viitorii medici. Voluntarii vor încerca să aducă un zâmbet, o bucurie, o pată de culoare în viața celor mici, deghizați în clovni.

15.Donează păr copilașilor (DPC)

În cadrul proiectului ne propunem confecționarea perucilor din păr natural, pentru a le oferi apoi copiilor bolnavi din România, care și-au pierdut părul în urma tratamentelor împotriva cancerului. Etapa de donații de păr a fost finalizată, fiind colectate peste 2000 de codițe la nivel național. În desfășurare acum este etapa de strângere de fonduri, pentru a putea asigura costurile confecționării perucilor.

1.Sarcina la adolescente/Maternitatea Timpurie

Proiect ce constă în informarea adolescentelor cu privire la o viață sexuală sănătoasă, la metodele contraceptive existente, dar și ce înseamnă cu adevărat o sarcina. Scopul este de a reduce numărul adolescentelor care rămân însărcinate, fapt datorat creșterii libertății sexuale. În cadrul proiectului se dorește conștientizarea tinerilor cu privire la posibilele boli cu transmitere sexuală și la pericolele apărute odată cu apariția sarcinilor timpurii.

2.Prima oră de ginecologie

Proiectul vizează elevele ultimelor clase de liceu (începând cu 15 ani), cărora li se vor împărtăși cunoștințele unor lecții de 45 minute despre: prima vizită la ginecolog, prevenirea timpurie a cancerului de sân și col uterin, probleme referitoare la sănătatea reproductivă, teama dinaintea primului examen ginecologic, prevenția infecțiilor cu transmitere sexuală și altele.

3.Rămâi negativ, happy and healthy!

Scopul acestui proiect este informarea adolescenților cu privire la sănătatea reproducerii și menținerea unei vieți sănătoase, cât și conștientizarea lor cu privire la pericolele începerii vieții sexuale la o vârstă fragedă. Proiectul se adreseaza elevilor cu vârste între 14-18 ani, tratând subiecte care cuprind schimbările apărute în timpul pubertății, profilaxia bolilor care afectează organele genitale, cât și a virusurilor hepatice și HIV.

4.World AIDS Day

În luna decembrie a fiecărui an, peste 3000 de comunități din întreaga lume celebrează World AIDS Day, având ca scop lupta împotriva discriminării persoanelor seropozitive. Astfel, se dorește organizarea unor evenimente publice de informare și sensibilizare a comunității privind problematica HIV/SIDA, dar și a infecțiilor cu transmitere sexuală (ITS).

5.Breast cancer awareness

Cancerul de sân este o boală mortală care afectează milioane de femei din întreaga lume, dând o povară masivă vieții lor și vieții familiilor lor; dar nu este imbatabil. Odată cu detectarea și screening-ul timpuriu, există speranță! Acest proiect vizează numeroase campanii de conștientizare pentru a promova detectarea precoce a bolii. Se organizează seminarii educaționale în spitale, școli, universități, workshop-uri de autopalpare și alte tipuri de evenimente care să promoveze lupta împotriva cancerului de sân.

6.Mr. & Mrs. Breasttestis

Proiectul „Mr. & Mrs. BreasTestis”  are ca scop conștientizarea și creșterea gradului de cunoștințe atât a studenților mediciniști cât și a publicului larg, promovarea prevenției și detectarea precoce a neoplaziilor organelor de reproducere (sâni, col uterin, testicule și prostată).

1.Cu drag bunicilor

Departamentul SCORP organizează periodic vizite la căminul de bătrâni “Sfinții Constantin și Elena” din Bucium. Acest proiect are rolul de a aduce un zâmbet pe fețele bătrânilor de la acest cămin, prin timpul petrecut alături de ei, prin jocurile de șah și table, dar și prin cadourile pe care le oferim în preajma Sărbătorilor de Paște și Crăciun.

2.OIR

Orphanage Initiative Romania (OIR) este un proiect care are ca scop dezvoltarea emoționala și intelectuală armonioasă a copiilor din centrele de plasament, în mod specific prin vizite regulate la Centrul de Plasament din Bogdănești. Cu ocazia acestor vizite, timpul petrecut împreună cu voluntarii proiectului îi ajută pe copii să se dezvolte din punct de vedere artistic, prin diverse jocuri și activități creative. De asemenea, partea educațională nu este neglijată, la fiecare ediție urmărindu-se acumularea de cunoștințe, spre exemplu despre igiena și alimentația corespunzătoare.

3.Balul Iernii

Balul Iernii este un proiect caritabil cu tradiție, care este organizat în fiecare an cu scopul de a strânge fonduri pentru copiii din Centrul de Plasament de la Bogdănești. În cadrul acestui eveniment desfășurat în preajma Crăciunului, copilașii ne vor încânta cu colinde și cu alte momente artistice pregătite chiar de ei. De asemenea, în fiecare an îi avem ca invitați pe studenții care fac parte din Ceata de Mediciniști, Trupa de Dans și Trupa de Teatru, care vor susține momente artistice deosebite.

4.Cercul de bioetică

La fiecare ediție a Cercului de Bioetică, urmărim împreună un film care abordează o temă de etică medicală, spre exemplu sinuciderea asistată sau avortul. La sfârșitul filmului, avem o mică dezbatere, coordonată de cele mai multe ori de un invitat special. Bineînțeles, popcorn-ul și atmosfera de film sunt nelipsite!

5.Violența din umbră

Prin această serie de workshop-uri și conferințe care au ca temă violența domestică, se urmărește instruirea studenților pentru a ști cum să gestioneze o astfel de situație în cazul în care o vor întâlni în timpul practicii lor medicale. De asemenea, proiectul vizează și vizite la școli din mediul rural cu scopul de a-i ajuta pe copii să își însușească adevăratele valori familiale.

6.Let’s get to know the human rights

Acest proiect își propune ajutarea copiilor din ciclul gimnazial să își cunoască drepturile și să își însușească obligațiile care decurg din acestea. Proiectul constă în organizarea de vizite la școli de pe raza municipiului Iași, ocazie cu care copiii vor putea să asculte prezentări despre drepturile omului și să pună întrebări pentru a le înțelege mai bine.