“Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice – 18 noiembrie” este un proiect nou în cadrul Departamentului de Sănătate Publică. Scopul acestui proiect este de a atrage atenţia asupra fenomenului de rezistenţă a bacteriilor la antibiotice, situaţie care ar putea fi evitată prin conştientizare şi responsabilizare. Principala cauză a acesteia este reprezentată de utilizarea iraţională a antibioticelor. Antibioticele se eliberează din farmacii fără reţete, iar populaţia, din păcate, exploatează aceste medicamente fără a cunoaşte limitele. Oamenii iau decizii fără a cunoaşte în totalitate cauzele, tratamentul adecvat şi consecinţele unui tratament greşit. (mulţi bolnavi se (auto)tratează cu antibiotic pentru o simplă răceală care, în 70% din cazuri, este de etiologie virală)

Acţiunile desfăşurate în această zi au drept scop informarea populaţiei; astfel, voluntarii abordează oamenii pe care îi întâlnesc pe stradă şi le explică diferenţele între un virus şi o bacterie, precum şi între o boală virală şi una bacteriană şi că nu orice sindrom flu-like trebuie tratat cu antibiotice.

Educarea populaţiei reprezintă primul pas spre o lume guvernată de principii corecte din punct de vedere medical.

antibiotice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>